Hermannstadt/Sibiu PDF

In januari 1977 had Sibiu 151. In 1992 had de stad 169. 656 inwoners en in het jaar 2002 had het 154. Aan het begin van de twintigste eeuw vormden de Hermannstadt/Sibiu PDF nog steeds de meerderheid en de Roemenen slechts een kwart van de bevolking.


Författare: Arne Franke.

Hermannstadt/Sibiu, als eine der schönsten Städte Siebenbürgens 2007 zusammen mit Luxemburg als Kulturhauptstadt Europas gefeiert, wartet mit ihrer vielschichtigen Historie und einem reichen Bestand an Monumenten auf, die die deutsche Vergangenheit einschließen. Der kunstgeschichtliche Stadtführer bietet umfassend illustrierte Rundgänge durch die Stadt am Zibin mit detaillierten Beschreibungen aller wichtigen Objekte.

Nadat de stad in 1920 een deel van Roemenië was geworden, namen zij in aantal sterk toe, maar de Duitstaligen bleven er tot na de Tweede Wereldoorlog nog wel een relatieve meerderheid. Sindsdien nam het aantal relatief af omdat de stad een concentratieplaats voor het platteland werd en ook absoluut door deportatie en emigratie. Na de val van het communistische regime verdwenen de laatste 20. Belangrijke Saksische Duitstalige culturele instellingen, scholen en uitgeverijen bleven wel bestaan. Deze scholen worden nu echter voornamelijk door Roemeense scholieren en studenten bezocht. Sibiu was samen met Luxemburg in 2007 Culturele hoofdstad van Europa.

Deze keuze werd gemaakt omdat de oorspronkelijke Saksen uit het Moezelgebied kwamen. Het is hierbij geen toeval dat de eerste bewoners, al werden ze naar het Hongaarse woord voor Duitsers ‚Saksen‘ genoemd, vanuit het Moezelgebied waar Luxemburg in ligt, kwamen. In het historische centrum worden de huizen gesierd met vele kleine dakkapelletjes, de zgn. Maar ook de gotische en Weens-barokke huizen vragen de aandacht van de toeristen in de binnenstad van het voormalig Duitse Hermannstadt. Behalve in enkele grote Roemeense kerken is van Roemeense burgerlijke architectuur niets te bespeuren. Huizen uit de 15e tot de 19e eeuw aan het grote plein, het kleine plein en het Huetplein. Sibiu was van de belangrijkste gefortificeerde steden in Europa.